Wednesday, 23 March 2016

Cita-cita dan pekerjaan. Berbanggalah.

Assalamualaikum

Hai uollz. Rajin puloks si EN mengupdate belog. I just..takda apa nak buat. Internet tenggelam timbul pon masih ada hati. Bersyukur walaupon wifi pinjaman dari sekolah belakang tapi kadang2 laju okai. Kadang2 jew lah.

Menulis blog ni kadang2 best. Padahal bukan ada apa nak tulis tapi bila da tekan button New Post tu ada jelah something nak bebel. Jenis suka berangan. Masa muda dulu teringin jugak nak jadi penulis buku. Apa2 genre pon la. Seram maybe tak. Cinta cintun err macam tak jgk. Ilmiah maybe tapi takda pengetahuan sgt sekarang. Mungkin pasal pengalaman sendiri mcm Diagnosis tu ke. Ala buku terbitan Whitecoat ditulis oleh Doktor2 yg hebat contohnya Dr. Ben aka HeartKL

Sekarang doktor2 da lebih dekat dengan masyarakat. Siapa pengguna tegar Twitter like me ehemm mesti dah follow @MedTweetMY kan. Kat situ boleh la tanya soklan atau kemusykilan tentang kesihatan atau perubatan. Baek kot doktor melayan walaupon kadang2 soklan kelaut. EN jadi pembaca pasif jelah. Tapi kekadang dorang nih menghiburkan. Dan of cors doktor2 ni my inspiration untuk pergi lebih jauh dalam bidang ni. Cehwah.

Teringat soalan time IV: Kenapa nak jadi doktor?

Padahal dah berlatih jawab sebab itu soklan yg dah diexpect tapi still tergagap menjawab. Jawapannya agak cliche, firstly sebab nak bantu keluarga. Dan yg tak cliche sebab dari dulu EN berminat nak join misi kemanusiaan macam MERCY Malaysia tolong mangsa bencana alam atau perang. Satu hari nanti In sya Allah.

Siapa layan K-drama Descendant of the sun (DOTS) ? Lebih kuranglah, kena hantar negara luar tolong rakyat sana. UN Peacekeeper pon best tapi kena jadik askar dulu. Dulu ada la teringin jugak nak jadi doktor askar. Tapi sebab sedar diri tak layak kan sebab bantut huhu.

Walaupon apa2 pekerjaan kita berbanggalah. I am proud to be a doctor. Soon.




No comments:

Post a Comment