Sunday, 31 January 2016

Yang penting DOA.

Assalamualaikum.

Buat gapo tu? Dop buat gapo2. Makn tido makn tido. Sampai rasa hidup ni tak bermakna sbb duk tido je. Wake up puhlese. Kita yg mencorakkan harihari kita supaya berwarna warni. Jadi kenapa biarkan ianya kusam. Ececehh.

Tak terlambat kot EN nak ucapkan tahniah pada kgkawan yg dah konvo pada konvokesyen ke18 MSU. Walaupon takda org baca pon post ni. Jauh disudut hati EN I am proud of you guys. Tak sempat nak wish kat semua haritu. Dan minta maaf atas salah silap. Gonna miss u guys. And dont miss me haha.

Sebelum masuk Chancellor's hall


Actually dan sebenarnya, I am still in disbelief yg I got that degree. MBBS kot. Besar amanah. Rasa tak layak pon. Rasa belom layak. Emmm gitulah rasanya.

I am not a good medical student to begin with. Sebab tu rasa tak percaya. The 3 years as a MBBS student was tough for me. Berbanding masa 3 tahun sebagai pelajar BMS,ijazah pertama dulu.

Lain sesangat. Nak2 masa 4th year dan 5th year. Depressed gila. Memang susah nak belajar sebab my motivation tiba2 hilang. Rasa mcm berseorangan, it's a lonely journey. Masa tu la duk pikir, Kenapalah EN sambung MBBS. Rasa nak berenti, drop out dari course ni. Belajar pon acuh tak acuh. Fail lagi. Alhamdulillah tak sampai kena extend tahun. Seriously at that time, worst period ever.

Of course takda sapa yg tahu pon. Terpaksa hadap sorang2. Nak bagitau parent. No way takkan la kan. Kesian. Nak bagitau kawan2, taknak menyusahkan. Lecturer hmmm. Nak mengadu kat siapa pon tak tahu. ALLAH je yg tahu. Dan DIA yg tolong EN harung semua tu dulu. Alhamdulillah.

Tapi masa nak Tahun 5 tu,  Alhamdulillah ada kawan2 yg membantu. Dorang ajak buat study group. Masa tu la rasa macam jumpa balik my hope walaupon sikit.

Masa nak PRO 3 Exam tu la masa yg paling getir, memang all out habis. Kawan ajak join study group. You know who you are. Of cors rasa malu dan segan sbb tetiba join kan. Tapi demi ilmu dan kejayaan. Itu yg banyak membantu. Sebab tu EN appreciate gila dan terima kasih kat mereka. Walaupon tak tau nak sampaikan mcm mana. EN doakan kamu semua berjaya dunia dan akhirat. Amin.

Dan DOA. Memang Doa habis-habisan time tu. Minta restu mak abah. Sebab EN tak percaya yg kita boleh berjaya atas usaha sendiri semata2. Doa memang senjata utk berjaya.

Jadi iktibarnya, jangan lah kita kat dunia rasa kita berseorangan. Allah ada. Kita ada ibu bapa keluarga kawan2. In sya Allah mereka akan tolong. Cuma kita kena minta tolong. Jangan rasa masalah boleh selesai dengan sendiri.

Kerja yg mulia dan hebat contohnya doktor memang memerlukan usaha yg hebat jugak. Jangan belajar sambil lewa sebab kita akan deal dgn manusia. Menjadi pelajar cemerlang masa sekolah tak bermaksud kita pelajar cemerlang di universiti. Sangat lain ye adik2.

Sebab di universiti ni kita bukan belajar utk diri kita saja tapi kita belajar utk serve atau berkhidmat utk org lain. Belajar ke arah alam pekerjaan berbeza jadi soft skill dan social skill sgt penting. Itu yg EN kurang. I admit it. And will try to improve.

Dan itulah jelah nak kongsi.

Annyeong.






Tuesday, 26 January 2016

Zoo Negara 2015


Assalamualaikum.

Buhsan la weyhhh. Cuti lama sgt. Nanti dah keje baru tau nak bersyukur dgn nikmat cuti kot.

Jdinya sesaje nak share gambor masa pegi Zoo Negara last year lepas Pro 3 Exam aritu. EN g sana dgn Cik Tnie GreenApple dan Cik AinIdris.

Ktorg mmg minat binatang2 nih. Lagipon last g zoo masa zaman sekolah menengah dulu. Termasuk yg ni kali ke3. In sya Allah akan dtg pegi lagi kot. Dengan cecucu dan cecicit hehe.

Untuk pengetahuan tiket masuk Zoo Negara adalah RM12 seorang. Untuk kanak2 harga dia kurang lagi rasanya. Dan kalau parking kat dalam kena bayar ikut jam. Tak ingat dah berapa.

Ye kat Zoo Negara nih la ada panda besar tu. Tapi masa ktorg pegi tu panda baru lepas bersalin. Tengah pantang jadi tak pergi tgk pon. Lagipon tiket nak masuk tgk panda harga lain. Dalam RM 30+ gitu.

Dalam zoo jgk ada tren yg boleh keliling zoo. Harga dlm RM10+ kot alamak tak igt dah. Zoo Negara nih kecik je pusing2 dalam sejam lebih je dah habes semua.

Pertunjukan anjing laut dan binatang2 laen ada time tertentu pagi dan petang. Tapi tak payah bayar, free. Aritu sempat la tgk pertunjukan anjing laut bernama Bonggo. Eh yeke? Sorry kalau silap.

Jangan risau kalau duduk sana dri pagi sampai petang, ada surau. Cuma makanan amat2 mahal, 2 kali ganda. Ada perkhidmatan fotografi jgk, dorg tgkp gmba dan ikot kita nk bli tak. Harga sekeping RM20+.

Encik Leo yg sombong.


Savannah Walk:
Macam dekat safari gitu. Lembu, badak sumbu, tok gajoh dan lelain.



Bersama si atok unta. Hai ya habibi ya maulana.

Panda punya tempat:

Ni lah bangunan yg ada panda dlm tu. Tertutup.

Panda jadian dari Malaysia dan China. Cumey dok ngeh2.

Heyyy heyy.


Orang utan bergayut :










Girin, Kwangsoo-ssi punya saudara:







Tmpat makhluk suka air:






Kids zone: 

We are kids of cors.







Tamat pengembaraan kami di sana. Of cors tak semua tempat tgkap gamba. Penuh nanti dgn muka2 kami. Next time In sya Allah zoo laen pula.



Monday, 25 January 2016

Konvokesyen ke-18 MSU


Assalamualaikum.

Alhamdulillah Sabtu yg lalu batch kami, the 3rd batch of MBBS MSU Shah Alam telah selamat konvo.

Hari yg sblm nya kami telah mengngkat sumpah, The Hippocratic oath. So officially we are doctors.

Sekarang cuma tunggu panggilan interview dari SPA. Harap2 sooner. Wlaupon dgr khabarnya lambt dan tak tau bila.

Dalam masa terdekat ni EN merancang nk cari kerja dulu. Mak suruh siapkan resume dan hantar kt klinik2 swasta atau mana2 kedai yg cari pekerja. Dripada duduk rumah je kn.

EN pasti akan merindui zaman belajar kat MSU. Terimakasih semua yg menyokong selama ini dan membantu dlm my study. My lecturers. My classmates. My family of cors. Moga kita berjumpa lagi In sya Allah.

Tempat wajib bergambo


The girls in the family

Tnie dan Ain. Congratez. Thanks for sharing ur knowledge with me.




With BJrian housemates. Thnks for coming.


Bear, kita grad sesame lah.




With my beloved parents, Cekgu Zul dan Cekgu Anizun







Annyeong.